COOLBELLUP NEIGHBOURHOOD CENTRE

Project Details

Category: Commercial / Retail
Client: Urban Capital Groups
Location: Waverley Road, Coolbellup WA
Contract Value: $11,000,000.00 + GST
Architect: Taylor Robinson

Overview

The Coolbellup Neighbourhood Centre project comprised the construction of a Woolworths Supermarket and Four Specialty Tenancies. Associated carparking and entrances from both road accesses were also part of the construction works. Perimeter and internal landscaping completed the project

Prominent features

The main base building structure consists of a structural steel skeleton clad with concrete panel walls. Lightweight high-level cladding above the glazing line creats the building parapet with decorative art screens to both the Southern & Western elevations. The art screens are constructed from powder coated perforated metal sheeting generated from an image supplied by a local indigenous artist.

Feature steel ribbons frame out the screens. The ribbon pattern continues throughout the concrete perimeter walls via recesses in the panels alongside other panel features mirroring the metal clad roof. The Centre’s perimeter landscaping integrates the retention of existing flora to minimise disruption to the overall landscape.

Roof material was selected to provide a high-level thermal rating to satisfy the strict requirements for trading of the anchor tenant Woolworths. The main plant deck houses the services required to condition the tenancies and is acoustically treated to cater for adjoining residential properties.

Project Challenges

Several in-situ conditions presented themselves that required detailed construction planning to facilitate construction works, including relocation of the main area transformer and working adjacent to the main area town water main – two highly critical activities needing focus to ensure the strict program delivery date was met.

Civil works included road works and resurfacing a section of existing Coolbellup Avenue, to construct a new roundabout on the intersection with Counsel Road. Stringent OHS documentation, reporting protocols and access control were in place at all time due to residential dwellings proximity.

Related Projects